Agricultura


El camp valencià ha estat abandonat pel govern de la Generalitat des de ja fa algunes dècades. L’elevat preu de la terra, el descens progressiu dels preus de compra als llauradors, el continu abandonament de terres, els freqüents robatoris a xicoteta i gran escala i la impossibilitat de contractar assegurances agràries per la manca de beneficis, posen de manifest que alguna cosa no s’està fent gens bé.

A Godella, la problemàtica no és diferent. A banda dels generals, en trobem altres problemes de particulars, com són: la falta d’una regulació dels usos permesos a l’horta; l’excessiu trànsit de vehicles a motor pels camins agrícoles; i la falta de convocatòria del Consell agrari que ha dut a una falta de diàleg entre llauradors i Ajuntament.

Front esta problemàtica, proposem una sèrie de mesures que giren en torn a 3 eixos: facilitar el treball de les terres; promoure la valoració, el coneixement de l’horta i el treball que hi comporta; i crear possibles alternatives de comerç directe i just entre els llauradors i els consumidors del poble.

Protegirem l’horta i al llaurador. Atendrem les demandes del consell agrari per dotar de més seguretat l’horta i impedir els robatoris al camp.

Per tal que l’Horta continue viva cal facilitar-ne el treball i així ajudar a reduir els costos. Cal donar llum a la normativa d’usos permesos de l’horta per a facilitar, per exemple, la instal·lació d’infraestructures de reg. L’ajuntament s’ha d’implicar en l’organització de la guarderia rural i col·laborar en les guàrdies i en l’obertura i tancament dels camins. Cal que la policia local tinga més presència i que es limite el trànsit de vehicles a motor pels camins rurals. S’han d’agilitzar i rebaixar els tràmits per al condicionament de les parcel·les. A més a més , caldria estudiar seriosament la possibilitat d’adquirir i condicionar un magatzem al camí vell de Godella per al seu ús comunitari com a dipòsit de maquinària, planters i adobs, tot i respectant les normatives d’emmagatzematge i ús de fitosanitaris. També cal donar un impuls a les competències del Departament Agrari municipal i estudiar fórmules per a l’assessorament tècnic agrícola i fitosanitari que no suposen cap violació del dret de competència.

Continuarem apostant pels horts urbans i el comerç directe entre llauradors i consumidors. El museu agrari ha de comptar amb una ubicació pròpia i digna en la torreta de Misildo.

Hem d’apostar per promoure l’estima per l’horta i fomentar-ne el coneixement. Cal recolzar i fomentar la iniciativa d’horts urbans que s’ha encetat en esta legislatura per tal d’apropar la gent a l’horta i al seu treball. Cal estudiar una ubicació estable per al Museu Agrari municipal com, per exemple, la Torreta de Misildo.

Recuperarem les sendes antigues de ferradura i les habilitarem com a itineraris de passeig i coneixement de l’horta.


8 respostes a Agricultura

 1. Miquel ha dit:

  elevat preu de la terra a Godella, jaj,ja,ja,ja. Molt bó
  Llauradors a Godella, aon?, propietaris de terrenys rustics i per obligació.

 2. xavidelhorta ha dit:

  elevat preu de la terra, sí. Un dels problemes de manteniment de l’agricultura en els voltants de la ciutat és l’elevada pressió urbanística i les expectatives que crea en el propietari de les terres. Això comporta que el preu de la terra s’incremente i s’abandone fins trobar un comprador que puga fer un pelotasso. Vamos, el que ha passat els últims anys al nostre país.
  Al respecte dels llauradors, només comentar que encara hi ha gent que hi viu de treballar la terra. I aquesta gent són tot uns herois, així que menys conyes i més anar per feina.

 3. Miquel ha dit:

  Elevat preu de la terra a Godella NO, no hi ha cap pressió de pelotasso, tota l’horta esta protegida. ( de altres pobles no puc parlar). ane-m no ha passat al nostre poble.

  Al respecte dels propitaris de terrenys rustics, NO hi ha cap en el poble de Godella, que vixca sols de treballar la terra.

  Ganes de fer la conya mens que tú, cuant te vinga a be , estic a la teu disposisio per a explicarteu amablement i sense menspreciarte.

  Xavi hi ha que parlar coneguen les situaciós, no les generalises.

 4. xavidelhorta ha dit:

  El pelotasso és possible des del mateix moment que es pot modificar la qualificació dels terrenys. Ho ha fet Rita i ho podria fer qualsevol alcalde sota la pressió de les promotores, encara que la situació econòmica d’ara ho dificulta una mica més.

  Jo no sé de qui són els terrenys ni si treballen a temps complet, i no entenc on vols arribar amb aquestes preguntes. Sembla que vols comprovar si xafem l’horta, si coneguem el terreno. I et puc assegurar que per a fer aquesta part del programa hem parlat amb gent del camp, que hi treballa, que hi va per afició si vols dir-ho així i que s’ho coneix.

  • JULIO ha dit:

   Al Plá de Versalles (en França) son els propietaris de la terra (que son agricultors) qui treballen y venen directament els seus productes agrícoles, fan conserves, confitures, mermelades i tota mena de transformats dels seus productes. Ara, tenen les masíes ben preparedes, amb un bon aparcament per a vehicles i bones entrades a les masies, així com separada la seva vivenda del lloc on exposen i venen els productes.

 5. JULIO ha dit:

  També tinc que dir que no te res a vore el tractament fiscal, urbanistic i laboral, així com la protecció del Plá de Versalles per les autoritats, en lo que solem tindre açi en Valencia.

 6. Eva Sanchis ha dit:

  M’alegre que el nostre programa genere debat, açò és fruit de que la gent s’ho llig i que el tema interessa.
  Pel que fa al preu de la terra és com tot, per a qui ven sempre li sembla que ven barat i per a qui vol comprar sempre li sembla que compra car.
  El que està clar és que desgraciadament a Godella i a més pobles no hi ha quasi llauradors que visquen de l’horta en exclusiva peró a poc a poc hi ha gent jove que sembla està interessada en treballar l’horta i que entre tots i totes hem de fer que el preu dels productes de l’horta faça viable i rendible econòmicament l’activitat agrícola.

  Gràcies per la vostra participació

 7. Miquel ha dit:

  Xavi, com et repeteixes més que el all-i-oli, moltes gràcies, encara me queden esperançes de que hi haja un pelotasso i puga traure 4 duros per la terra.
  Julio xapó, com es nota que la experiencia es un grau, molt be dit tot.
  Xavi he format part del grup al cual se’l demana opinió i crec que estic molt més per la linea de treballar la terra que tú, per major i per experiencia, el que no sóc es extremista ni pesemista com tú. A vore si l’administrador de la pàgina, et dona la meua adreça de correu i podem parlar millor. Adeu.
  Si no dili a Gines que et diga qui sóc, quedem un dia i parlem, que paga ell les cervesses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s