El CONFLICTE DEL PARC DE LA DEVESA

El Parc de la Devesa va ser reservat en la seva totalitat, uns 60.000 M2, per a Zona Verda Pública des de la primera ordenació urbanística de Godella (Pla Comarcal de Gran Valencia 1964, adaptat a la Solució Sud el 1966).

El Pla General Municipal de 1990 va mantindre la previsió de Zona Verda Pública en la meitat de la seva superfície ( 30.000 M2 ) i en l’altra meitat va legalitzar els edificis educatius existents, Col.legi del Sagrat Cor i Edetania, sense exigir cap contrapartida urbanística a la Congregació propietària. El grup de Unitat del Poble Valencià, antecedent del Bloc –Compromís, s’hi va oposar i va votar en contra.

La Congregació del Sagrat Cor de Jesús va recórrer contra la condició de Zona Verda Pública d’aqueixa meitat del parc de la Devesa argumentant: “… constituye una previsión del espacio libre de dominio y uso público innecesaria, por estar tal previsión sobredimensionada sin que se produzca mejora en las condiciones ambientales…”. El seu recurs va ser desestimat pel TSJCV que, entre altres conclusions li deia: “… no pueden prevalecer los meros deseos o plasmación de intereses particulares, carentes de una base legal ajustada…” i les hi va condemnar a les costes.

Les successives Corporacions Municipals no han executat l’expropiació preceptiva i passats els anys la Congregació, aprofitant la Llei del Sòl de 1998, base de l’hiperdesenvolupisme urbanístic que ha conduit a la gravíssima crisi econòmica actual (afortunadament ja derogada per la Llei de 2008), va reclamar judicialment l’expropiació.

El proper 5 de setembre el Tribunal Suprem decidirà si el preu del sol a expropiar es de 5 milions d’euros (quantitat fixada per l’Ajuntament com a preu just), 12 milions d’euros (quantitat fixada pel Jurat Provincial d’Expropiació) o 36 milions d’euros (quantitat demanada per les monges) quantitats aproximades però que suposen unes xifres elevades per a les arques municipals, fins ara sanejades.

La Corporació Municipal actual ha intentat de manera infructuosa arribar a un acord amb la Congregació del Sagrat Cor per a resoldre el conflicte judicial: l’Ajuntament estava disposat a atendre la sol·licitud inicial de la Congregació renunciant a fer la Zona Verda Pública donat que la normativa urbanística ha canviat i ara la dita zona ja no computaria a efectes del canons de zona verda publica que la norma demana per habitant.

A tal efecte, a proposta de l’Equip de Govern, el Ple Municipal del mes de juny acordà modificar el Pla General traslladant la reserva de Zona Verda Pública, exigida per la llei, a un PDAI en formació en la Lloma dels Frares (Ss 25-26). El mateix acord contempla reiterar a la Congregació del Sagrat Cor la millor disposició al diàleg encaminat a intentar tancar definitivament un conflicte històric i no hipotecar el futur de les properes generacions amb una càrrega pressupostària inassumible.

Al plenari extraordinari celebrat el passat 5 de setembre es va iniciar ja la modificació del Pla General per resoldre este conflicte històric, amb els vots en contra del Partit Popular.
Esperem comptar amb la bona voluntat de totes les parts afectades i sobretot esperem que este conflicte, que dura ja més de 20 anys, es resolga de manera satisfactòria per no condemnar a la població de Godella a una intervenció de les seues finances locals que comportaria una baixada en el serveis que es presten i en la qualitat de vida del nostre poble.

Aquesta entrada s'ha publicat en InfoCOMPROMIS i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El CONFLICTE DEL PARC DE LA DEVESA

  1. Xusso ha dit:

    a les monges se les podría donar canya per el caos diari de cotxes que es monta diariament al voltant del seu col.legi , no ??

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s